Pitanja i odgovori

Faza terenskog popisivanja (faza CAPI)

Što je faza terenskog popisivanja?

Faza terenskog popisivanja (faza CAPI) jest faza u kojoj popisivač dolazi na adrese kućanstava za koje je zadužen te popisuje osobe, kućanstvo i stan na toj adresi.

Kada se provodi faza terenskog popisivanja?

Terenskog popisivanje provodi se od 27. rujna do 17. listopada 2021.

Što ako nitko nije kod kuće kada popisivač dođe na adresu?

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također, možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču Vašu kontrolnu šifru od samopopisivanja.

Hoće li popisivač doći na adresu ako se kućanstvo samostalno popisalo?

Popisivač će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala, kako bi od njih preuzeo kontrolnu šifru.

Smije li popisivač tražiti osobne dokumente?

Popis se temelji na izjavi. Popisivač ne smije od građana tražiti osobne dokumente.

Trebate li popisivača pustiti u stan?

Popisivača koji provodi terensko popisivanje niste dužni pustiti u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Kako se popisuje osoba koja je trenutačno u staračkom domu, a na njezinim je osobnim dokumentima upisana druga adresa?

Osoba koja stanuje u staračkom domu popisuje se u staračkom domu kao institucionalno kućanstvo u kolektivnom stanu bez obzira na adresu koja je upisana na osobnim dokumentima.

Kako se popisuje osoba koja nije prijavljena u podstanarstvu, a na njezinim je osobnim dokumentima upisana druga adresa?

Osoba se popisuje na adresi na kojoj stvarno živi bez obzira na to što piše na dokumentima i bez obzira na vlasništvo stambene jedinice u kojoj stanuje.

Ako je osoba vlasnik stana koji iznajmljuje, može li najmodavac biti referentna osoba i popisati podstanare?

Osoba koja iznajmljuje stan ne može biti referentna osoba za popisivanje podstanara niti treba popisivati podstanare. Podstanari se popisuju na adresi na kojoj stvarno žive i upisuju se obilježja stambene jedinice u kojoj stanuju neovisno o tome tko je vlasnik stambene jedinice

Kako se popisuju studenti?

Popisivači će obići sve studentske domove i popisati sve studente koji borave u studentskim domovima kao institucionalno kućanstvo u kolektivnom stanu (studentskom domu). Studente mogu popisati i roditelji u svojim kućanstvima kao privremeno odsutne osobe radi školovanja. Studenti koji su smješteni u podstanarskim stanovima mogu se popisati u prvoj ili drugoj fazi popisivanja kao privremeno prisutne osobe radi školovanja, bez obzira na to što su ih i roditelji popisali kao članove kućanstava u mjestu iz kojeg su došli.

Treba li se popisati osoba koja živi u inozemstvu i ima prijavu privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske?

Osoba koja živi u inozemstvu i ima prijavu privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske ne treba se popisati. Riječ je o osobi koja je više godina odsutna iz Republike Hrvatske i ima namjeru daljnje odsutnosti iz Republike Hrvatske.
Također, ako je riječ o kućanstvu koje je više godina odsutno iz Republike Hrvatske, članovi kućanstva se ne popisuju.

Kako će se popisati član kućanstva koji je privremeno odsutan iz Republike Hrvatske (privremeno odjavljen iz Republike Hrvatske) i nalazi se u inozemstvu radi studiranja?

Član kućanstva u Republici Hrvatskoj će, ako se samopopisuje prijavom u sustav e-Građani, to naznačiti u popisnom upitniku u odgovorima na nekoliko popisnih pitanja ili će, ako se ne samopopiše prijavom u sustav e-Građani, odgovore na pitanja za privremeno odsutnog člana svojega kućanstva dati popisivaču, koji će to upisati u popisnu aplikaciju.

Kako se popisuje kuća za odmor ako osoba ima kuću za odmor u Republici Hrvatskoj, a stalno živi u inozemstvu?

Osoba se ne popisuje jer živi izvan Republike Hrvatske, a stambenu jedinicu popisuje popisivač u drugoj fazi popisivanja.vrh stranice